Pradžia / Knygos
 

Išleista nauja Mindaugo Peleckio knyga „Esiniai“

Radikaliai.lt
2024 m. Rugpjūčio 06 d., 10:50
Skaityta: 57 k.
Išleista nauja Mindaugo Peleckio knyga „Esiniai“

„Saulės Titnagas“ neseniai išleido Mindaugo PELECKIO knygą „ESINIAI“, kurios paantraštė – asmenybių galerija; apie pasaulį ir save pasaulyje; (pa)skaitiniai. Tai – knyga, svarbi nūdienos visuomenei, apsnūdusiai nuo savirefleksijos stokos.

Poetas, prozininkas, publicistas, filosofas, religijos ir mitologijos tyrinėtojas, muzikologas, Lietuvos rašytojų sąjungos ir Tarptautinės hiperpoliglotų asociacijos (The International Asociation of Hyperpolyglots) narys Mindaugas Peleckis (1975–2023) šią Žemę paliko anksti ir labai netikėtai.

318 puslapių knyga sudaryta iš kitose jo knygose dar nepublikuotų tekstų. Pirmasis, pokalbiams skirtas skyrius neatsitiktinai pavadintas „Asmenybių galerija“. Dauguma pavardžių žinomos ne tik Lietuvoje, bet ir plačiajame pasaulyje. Tarp pokalbininkų – Jurga Ivanauskaitė, Paulius Normantas, Jono Meko knygų leidėjas Antanas Naujokaitis, M.K. Čiurlionio kūrybos tyrinėtojas profesorius Vytautas Landsbergis, Regimantas Tamošaitis, Antanas Fokas, Letas Palmaitis, Raimundas Eimontas, Aranos, Vladimiras Tarasovas, Algis Mickūnas, Grigorijus Kanovičius, Mikalojus Vilutis, Jonas Užurka, Maksimas Esterkinas, Leonidas Donskis, Jonas Ohmanas ir kt.

Antrajame skyriuje – autoriaus atsivėrimai apie pasaulį ir mus pasaulyje. Susipažinus su knygoje publikuojamais tekstais, akivaizdu, koks platus buvo rašytojo ir mokslininko domėjimųsi laukas. Kritiškas žvilgsnis paliečia įvairias temas – nuo politikos, abstrahuojant ją į socialinės tikrovės konstravimą, iki filosofinių pamąstymų.

Trečiajame skyriuje – netradicinės, nevaldiškos knygų mažosios recenzijos, ne vieną skaitytoją paskatinusios atsiversti naują knygą, arba... jos neatsiversti, o ir dabar nepraradusios aktualumo. Mindaugas apie labiausiai intriguojančias Lietuvos leidyklų išleistas knygas keletą metų pasakojo žurnalų „Kultūros barai“ ir „Metų“ skaitytojams. (Pa)skaitinių, kuriuos spausdino „Literatūra ir menas“, taipogi laukdavo skaitytojai. Šioje knygoje perspausdinta tik maža dalelė tokių tekstų, tik smagiai pažinčiai, „desertui“, nes vien jų bibliografijai prireiktų keliolikos puslapių.

Knygą galima nusipirkti Patogupirkti.lt

https://www.skrastas.lt/kultura/isleista-m-peleckio-knyga-esiniai

Komentarai