Pradžia / Knygos
 

ODĖ GERAM MAISTUI: STALTIESĖS RITMU

Paulius Jurkevičius, STALTIESĖS RITMU, Vilnius, Tyto alba, apipavidalinimas - Ilona Kukenytė, 2010

Mindaugas Peleckis
2010 m. Balandžio 23 d., 12:45
Skaityta: 1045 k.
ODĖ GERAM MAISTUI: STALTIESĖS RITMU

Italai garsūs ne tik poezija ir dainomis, bet ir tuo, kas kiekvieno vyro (ir ne tik) sielą priverčia dainuoti: geru maistu. Žurnalistas Paulius Jurkevičius (g. 1962), keliolika metų gyvenantis Italijoje, žino, kad gastronomija - rimtas dalykas (kaip ir humoras), todėl valgyti bet ką ir bet kaip gali tik kvailys. Ne veltui būtent italai išrado pasaulinį "Lėto maisto" judėjimą. Tai nėra Jameso Oliverio, Lino Samėno ar kitų kulinarų patarimų knyga. Greičiau - bandymas per gastronomiją pažinti kultūrą.

P. Jurkevičius pateikia gausybę detalių, kaip gyvena gastronomijos šedevrais pelnytai besigiriantys italai. Sužinosime, kokie valgiaraščių literatūros ypatumai . Pabandykite iššifruoti, kas yra "Sardinijos ganyklose natūraliu būdu užauginto, pienu maitinto ėriuko nugarinė, kepta ant žarijų, apšlakstyta tradiciniu 20 metų brandintų Modenos balzaminiu actu, su Pietų Tirolio Alpių šviežiais baravykais ir 24 mėnesius brandinto parmezano drožlėmis". Tai - paprasčiausia avienos nugarinė su baravykais ir parmezanu (p. 94).

Knygos įvade žymus italų baltistas Pietro Umberto Dini's primena, kad iki Bona'os Sforza'os atvykimo į Lietuvą mūsų šalyje niekas nežinojo salotų, kopūstų. Pasak P. U. Dini'o, svarbiausia suderinti gerą skonį su sveikata, arba, kaip rašė "Don Kichoto" autorius Miguelis de Cervantesas, "viso kūno sveikata kalama skilvio kalvėje" (p. 8; vertė Pulgis Andriušis).

Italijoje egzistuoja 540 sūrio rūšių. Nejau mes prastesni? Ekologiški turgeliai Lietuvoje klesti, ir tai rodo, kad pradedame suprasti, kas yra skonis ir maisto kokybė (nors dažnai tam pinigų ir nėra). Kaip teigia P. Jurkevičius, turime mokytis, kad vėl grįžtų staltiesės ritmas ir prarasta gastronominė atmintis.

"Šviežias, ekologiškas maistas - tai labai paprastas daiktas. (...) Nieko šlykštaus į dešrą nededi - ir ji tampa ekologiška" (p. 61). Vis dėlto Lietuvoje dar mažai kas supranta, jog negalima vartoti produktų, kuriuose yra E251 (natrio nitratas, naudojamas dinamito gamyboje), E621 (glutamatas, dirginantis nervų sistemą) ar E450 (unitazams plauti naudojamas stabilizatorius).
 

Komentarai