Pradžia / Garsas / Sound
 

INoros Flowers koncertas pakerėjo naujazelandiečius

Radikaliai.lt
2024 m. Rugpjūčio 06 d., 15:31
Skaityta: 101 k.

 

Praėjusį savaitgalį, rugpjūčio 2-ąją, OneOneSix studijoje Naujojoje Zelandijoje, Fangarėjaus (angl. Whangarei) mieste, įvyko lietuvės Noros Flowers, muzikiniame pasaulyje žinomos kaip INora, koncertas „Modern Dreams of an Ancient Heart“[1], kuris tapo pagrindiniu šių metų Lithuanian Days Aotearoa įvykiu. Tai buvo išskirtinė muzikos šventė, sukvietusi lietuvių bendruomenę ir Naujosios Zelandijos kultūros mylėtojus, entuziastus.

„Modern Dreams of an Ancient Heart“ yra naujoviškas muzikos projektas, jungiantis tradicinius muzikos stilius su moderniais žanrais. Pasak pranešimo spaudai, INoros pasirodymas kvietė klausytojus tyrinėti kultūrines šaknis ir šiuolaikinius ritmus per jos įspūdingą pristatymą ir egzotiškas muzikines kompozicijas. Dalyviai mėgavosi dinamiškais šokių ritmais, meditatyviniais kultūriniais niuansais ir teatrališkais kostiumais, sukurtais pačios INoros.

INora Flowers, lietuvių kilmės dainininkė ir dainų autorė, pasižyminti turtingu ir įvairialypiu kūrybiniu kapitalu. Ji yra menininkė, kostiumų dizainerė, bioenergetikė ir garso gydytoja. Anksčiau, dar gyvendama Lietuvoje, INora dainavo sutartines grupėje „Trys Keturiose“ daugiau kaip dvidešimt metų. Lietuvoje-Tėvynėje ji prisimenama kaip Inga, Ingrida Karbauskaitė-Varnienė.

Svarbu paminėti, kad INora svarbi ir tradicinė liaudies, ritualinė ir šiuolaikinė muzika, taip pat teatras. Ji įrašė aštuonis albumus su įvairiomis lietuvių muzikos grupėmis, o nuo persikėlimo į Naująją Zelandiją pradėjo sėkmingą solinę karjerą, išleidusi du solinius albumus (pirmasis jų – „Tik bijau nebijot“ – išleistas 2022 metais, o antrasis – „Cykiai cykiai namo“ – 2023 metais ) ir daugybę singlų, bendradarbiaudama su prodiuseriais Brianu Bakeriu ir Danu Stenhouse.

INora dainuoja ir lietuviškai, ir angliškai, jos dainoms, muzikinėms kompozicijoms būdingas polifoniškumas, turtingos kultūrinės asociacijos.

Lietuvių dienų koncertui prie INoros ant scenos prisijungė ir Rā - Andre Ramon Gomeszas, žinomas kaip multiinstrumentalistas, dainininkas ir dainų autorius. Andre, kilęs iš Šri Lankos ir gyvenantis Naujojoje Zelandijoje, žavėjo klausytojus savo unikaliu muzikinių įtakų mišiniu.

Po koncerto INora pasidalino savo džiaugsmu ir padėka: „Aš esu nenusakomai dėkinga Lietuvių bendruomenei Naujojoje Zelandijoje. Žemai lenkiuosi. Vis dar jaučiu jūsų visų šilumą ir palaikymą“.

Kaip Radikaliai.lt redakcijai teigia kūrėja, „Jau 23 metus pasaulyje[2] gyvenu, lietuviškos kultūros – „duonos“ – raugą su savimi vežiojuosi, labai noriu, kad mano muzika, kaip svetur kepta duona, pareitų namo“.

 

INoros muzika pasiekiama YouTube, Spotify ir kitose muzikos platformose, taip pat „Facebook“ puslapyje INora Flowers Muzika.

Dera pridurti, kad renginys Naujojoje Zelandijoje buvo organizuotas kaip dalis kultūrinio festivalio Lithuanian Days Aotearoa 2024 ir buvo finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Foundation North, bei palaikomas Lietuvių bendruomenės Naujojoje Zelandijoje, Creative Northland ir lietuviško lino namų LinenMe.

https://www.youtube.com/watch?v=j5Xor864Jic

Parengta pagal Eglės Šimkevičiūtės-Kulvelis pranešimą spaudai  

Pasitelkta ir autentiška Radikaliai.lt redakcijos pokalbių su INora medžiaga

 

[1] Šiuolaikiniai senosios širdies sapnai...

[2] Tai yra – emigracijoje.

Komentarai