Pradžia / Be problemų
 

Spalvų žaismėje

Onutė Gaidamavičiūtė
2024 m. Rugsėjo 27 d., 11:22
Skaityta: 62 k.
Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės parodos ekspozicijos fragmentas
Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės parodos ekspozicijos fragmentas

Ruduo pasitinkamas žaidžiant spalvomis ir linijomis.

Apžvelgiant Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės tapybos darbų parodą Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje

 

 

Vos prasidėjus kalendoriniam rudeniui, rugsėjo pradžioje Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje atidaryta produktyvios ir ambicingos kaunietės dailininkės Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės tapybos darbų paroda „Spalvų žaismėje“ (paroda veiks iki spalio pirmos dienos).

Dailininkė Zita Jusevičiūtė-Tarasevičienė gyvena ir kuria Kaune. Tapo daugiau kaip 20 metų. Jos dalyvavimas personalinėse ir grupinėse parodose skaičiuojamas šimtais. Veiklios ir kūrybingos menininkės parodos surengtos Lietuvoje ir užsienyje – Airijoje, Vokietijoje, Italijoje, Latvijoje. Zita yra aktyvi plenerų dalyvė. Kūryba gerai įvertinta menotyrininkų – 2019 metais jai suteiktas Meno kūrėjo statusas. Dailininkės darbų įsigiję privačios galerijos ir meno kolekcininkai Europoje ir Jungtinėse Amerijos Valstijose.  

Tapytoja asmeninėje svetainėje[1] pristato ankstyvąją kūrybą (2002–2014 m.), pastarųjų metų darbus (2015–2020 m.), bei naujausius savo ciklus: „Gyvenimas pilnas chaoso“ ir „Odė rudeniui“ „Juodas sidabras“.

Z. Tarasevičienė kasmet surengia po vieną ar kelias personalines parodas, dalyvauja grupinėse parodose, pleneruose. 2023 m. vasarą Zita dalyvavo bene šešiuose pleneruose, kaip ir šiais 2024 –metais.

Tačiau parodoje „Spalvų žaismėje – išskirtinai abstraktūs paveikslai iš ciklų „Gyvenimas pilnas chaoso“ bei „Juodas sidabras“. Tad parodoje Prienuose eksponuojama per dvidešimt Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės abstrakčių nemažo formato akcionistinio pobūdžio įvairiaspalvių paveikslų. Menininkė pasirinko šalia paveikslų nedėti pavadinimų, kas dar labiau susitiprina improvizacijų ir interpretacijų įvairovę.

Eksponuojamų abstrakčių paveikslų kompozicijos iš tiesų spontaniško, netgi akcionistinio pobūdžio, muzikalios, žaismingos. Abstrakčių ir virtuoziškų paveikslų spalvų gama įvairi – nuo šaltų, dramatiškų atspalvių (mėlynų, juodų) iki šiltų (rausvų, žalsvų).

Parodoje eksponuojami paveikslai išsiskiria dinamiškumu bei muzikalumu. Taip pat, žvelgiant į Z. Tarasevičienės naujojo ciklo darbus susidaro įspūdis, kad vibruoja spalvos, štrichai ir tekstūros, sukuriant erdvės gylio ir daugiasluoksniškumo įspūdį. Ne vienas iš eksponuojamų paveikslų išsiskiria ekspresyvu raudonu koloritu (rausvi potėpiai, dėmės dera su mėlynais štrichais).

Žvelgiant į parodoje eksponuojamus paveikslus, kurių dauguma atlikti akrilu, susidaro įspūdis, kad prieš akis išnyra kosminės arba povandeninės galaktikos, o gal ūkai, arba neišbrendamos egzsistencinės džiunglės, o gal pinklės…

Taigi Zitai Tarasevičienei būdingas kūrybos dinamiškumas, koloristinis ekspresyvumas, atvirumas eksperimentams, kūrybinė drąsa, balansavimas tarp abstrakčių ir figūrinių motyvų.

Belieka pasidžiaugti išties profesionalia ir virtuoziška Zitos paroda Prienuose bei jai palinkėti daug kūrybinio įkvėpimo ir naujų parodų.

 

[1] Prieiga per internetą: https://zitostapyba.lt/

Komentarai