Pradžia / Radikaliai
 

Sezoninę skaityklą Nidoje svarstoma įkurti ant plaukiojančių pontonų

Jau šią vasarą Nida poilsiautojus žada džiuginti ne tik jūra, smėliu, bet ir puikiomis knygomis. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Baltos lankos“ inicijuoja sezoninės skaityklos projektą, kurio metu Nidos paplūdimyje planuojama įrengti vasaros skaityklą.

Radikaliai.lt
2015 m. Sausio 27 d., 10:47
Skaityta: 46 k.
Šaltinis: „Baltos lankos“.
Šaltinis: „Baltos lankos“.

Šiuo projektu leidykla siekia populiarinti skaitymą ir kelti skaitymo kultūrą, knygą priartinti prie poilsiautojo, padaryti ją lengvai ir paprastai pasiekiamą. Skaityklą planuojama įrengti paplūdimyje, nes čia žmonės renkasi leisti laisvalaikio, pramogauti, ilsėtis. Skaityklose bus galima pasiskolinti įvairaus žanro knygų lietuvių bei užsienio kalbomis, jomis skaitytojai galės mėgautis be jokio mokesčio. Taip pat skaitykloje vyks įvairūs kultūriniai renginiai ir knygų mainai.

„Knygų skaityklos projektas viešose erdvėse nėra naujiena pasaulyje, jis grįstas tarptautine patirtimi. Jau daug metų tokios skaityklos šiltuoju metų laiku sėkmingai veikia ir skatina skaityti vaikus bei suaugusiuosius įvairių pasaulio šalių paplūdimiuose, parkuose ir kitose viešosiose erdvėse. Šią vasarą planuojame įkurti pirmąją vasaros skaityklą Nidoje bei tartis dėl šio projekto įgyvendinimo Vilniuje“, – planais dalinasi leidyklos „Baltos lankos“ vadovė Kotryna Žukaitė.

Šio projekto partnerė – Vilniaus dailės akademija. Jos iniciatyva Nidoje praėjusią savaitę įvyko studentų kūrybinės dirbtuvės. Interjero dizaino ir dizaino katedrų studentai sukūrė vienuolika galimų skaityklos dizaino sprendimų. Jie pasiūlė idėjų, kaip vasaros skaitykla gali atrodyti – tai ir nuo kopos specialiai įrengti laiptai patogiai sėdėti, hamakai pušyne, mariose plaukiojantys pontonai ar knygų pristatymas dviračiais į bet kurią Nidos vietą.

„Tokiems socialiniams projektams, kuriems reikalingas jaunatviškas požiūris į dizainą, Vilniaus dailės akademija yra tinkama partnerė, nes į šį procesą gali įtraukti skirtingų požiūrių ir kompetencijų žmonių, tai meistriškai valdoma jaunatviškų gebėjimų ir potencialų bazė“, – apie įsitraukimą į šį projektą pasakoja VDA Interjero dizaino katedros vedėjas, architektas Rokas Kilčiauskas.

Jo teigimu, trys pagrindiniai aspektai, lėmę praėjusią savaitę įvykusių kūrybinių dirbtuvių sėkmę, yra: kūrybinės užduoties tikslas, skirtingų specialybių studentų bendradarbiavimas ir tai, kad dirbtuvės vyko Nidos meno kolonijoje – erdvėje, suteikiančioje galimybę susitelkti ir pajusti vietos specifiką, kurti mieste, kuriam ir skirtos skaityklos dizaino idėjos.  

„Norime populiarinti skaitymą kaip patrauklų laisvalaikio leidimo būdą, kviesti bendrauti, dalytis mintimis apie knygas ir pačiomis knygomis. Siekiame, kad būsima vasaros skaityklos erdvė būtų šiuolaikiška, patraukli ir patogi, todėl svarbu, kad Vilniaus dailės akademija sutiko bendradarbiauti ir ėmėsi iniciatyvos sukurti dizaino idėją“, – pasakoja K. Žukaitė.  

Studentų idėjos pristatytos svarbiausioms Neringos miesto institucijoms: merui, savivaldybei, Neringos nacionalinio parko direkcijai, kultūros įstaigų atstovams. Studentų parengti projektai sukėlė daug susidomėjimo, buvo puikiai įvertinti, o skaityklos įkūrimo iniciatyva sulaukė pritarimo ir palaikymo.

Šiuo metu vyksta antrasis projekto įgyvendinimo etapas – komunikacija su galimais partneriais ir rėmėjų paieška. Artimiausiu metu leidykla „Baltos lankos“ planuoja suburti iniciatyvinę grupę, kuri atrinks dizaino projektus tolesnei realizacijai.

Komentarai