Pradžia / Radikaliai
 

Išskirtiniai interviu su legendiniais muzikantais. Nr. 17. „Theodor Bastard“ (video)

Geriausia Rusijos „tamsiosios“ muzikos grupe vadinamas kolektyvas „Theodor Bastard“, kitąmet švęsiantis 20-metį, moka nustebinti ne tik savo išskirtinį skambesį turinčia daugiabriaune muzika, pasirodymais, esteze, bet ir išskirtiniu požiūriu į muzikos žurnalistiką. Netikėtai, nusiuntus klausimus angliškai, grupė „Theodor Bastard“ atsakymus atsiuntė... lietuviškai.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 01 d., 17:08
Skaityta: 227 k.
THEODOR BASTARD - Orion. 2013
THEODOR BASTARD "Sadanah" Live at Vilnius 2011
Theodor Bastard - Pustota
Theodor Bastard - SELVA
THEODOR BASTARD - "Ловля Злых Зверей" (Previously unreleased video, 2008)

Interviu su grupės „Theodor Bastard“ lyderiu Aleksandru Starostinu-Fiodoru Svoločiumi (2014 10 31):

Esate bendravę su gausybe įvairių muzikantų. Su kuo ir kodėl bendravimas bei bendradarbiavimas Jums buvo įdomiausias?

Kiekvienas talentingas žmogus, kurį sutinkame savo kelyje, mus kažko moko. Muzika turi šią puikią savybę – apjungti tokius žmones. Visi, su kuriais esam dirbę, darė įtaką mums, kaip ir mes jiems. Tai apsikeitimas energija. Pavyzdžiui, mes savu laiku su perkusionistu Kusu atradom vokalistą Julieną Jacobą iš Dramblio Kaulo Kranto. Niekada negalvojau, kad Julienas galėtų po keletos metų  sudainuoti mūsų albume, tačiau, laimei, taip nutiko. Arba kad Aki Nawaz iš „Fun-Da-Mental“ sukurs dainą su mumis. Skirtingu metu mes bendravome ir pasirodydavome koncertuose su Trentu Reznoru, Martinu Atkinsu ir Peteriu «Sleazy» Christophersonu. Ir daugeliu kitų atlikėjų. Ir man atrodo, kad toks bendravimas ir bendradarbiavimas vyko ir vyksta ne veltui. Vien dėl to vertėjo susidomėti muzika, kurti ją. Juk muzika – tai universali bendravimo priemonė, kalba, kuriai nereikalingas vertimas.

Ar muzika savaime turi tikslą?

Jeigu žvelgt į pačią muziką, į jos ištakas – liaudies dainas, galima pamatyti, kad jos – liaudies dainos – tarsi genetinis žmonijos kodas, žinia iš praeities. Žinia, kuri nepaklūsta laikui. Šis unikalus kūrybos būdas atskleidžia tai, ką kaupė savyje daugelį amžių. Todėl, kai klausaisi liaudies muzikos, tarsi bandai iššifruoti, kas slypi joje, tarytum prisilieti prie žmonijos istorijos, prie jos pamatų.

Ar muzika – tai tik garsas?

Garsas – tai banga. Kvantinės fizikos teoretikai bando įrodyti, kad Visata ir materija, kuri sudaro ją, yra kilę iš bangų. Galbūt garso, garsų esmė ir yra atskleisti fundamentalius pasaulio tvarkos dėsnius?

Ar kiekvienas garsas gali tapti muzika?

Absoliučiai viskas yra Sound Art. Bet kuris garsas. Darydami įrašus mes naudojame daugybę garsų: nuo medžių traškėjimo žiemos miške iki tirpstančio ledo šnypštimo. Ir tai be galo įdomu – paprasčiausiai atsisėdus miške atsiduoti jo garsų kerams.

Ar skiriasi garso, išgauto tradiciniu instrumentu ir garso, išgauto kompiuteriu, prasmė?

Tai viso labo tik instrumentai. Tarkim, gamta nesinaudoja instrumentais ir natų užrašymu, tačiau sukuria neįtikėtiną darną. Mums – žmonėms – reikia pamėginti, jeigu pavyks, nors iš dalies pamėgdžioti tai, ką daro gamta.

Vadinamąjį garso meną, neofolką, „tamsiąją“ muziką dabar kuria tūkstančiai grupių, tai lyg ir tapo savita mada. Ką apie ją manote?

Aš, tiesą sakant, nežinojau, kad egzistuoja tiek daug įvairių projektų. Klausausi gana mažai šiuolaikinės muzikos. Tačiau puiku, kai žmonės kuria. Kūryba yra geriau už naikinimą ir geriau už karą.

Esate gerai žinomi ir mėgstami Lietuvoje, ne kartą čia koncertavote (berods, šešis kartus: 2005, 2008, 2009, 2011, 2012, 2014 m.). Ką manote apie mūsų šalį?

Aš myliu Lietuvą. Turiu joje iš tiesų gerų draugų. Su vienu iš jų – su Žydriumi – kasmet keliaujam atokiomis, sunkiai pasiekiamomis Rusijos vietomis. Ir taip jau dešimt metų. Tundra, taiga, kalnai – kur mes tik nesam buvę! Ir žinau, kad draugu lietuviu galiu pasikliauti tarsi pačiu savimi. Taigi, galiu teigt, kad šiek tiek pažįstu lietuvių būdą: man lietuviai – šaunūs!

Man patinka, kad Lietuva išsaugojo ryšį su praeitimi, ypač su pagonybe. Tai (kaip ir jaunimo pagarba praeičiai) viešint Lietuvoje ypač juntama ir džiugina.

Rašau pirmąją Lietuvoje knygą apie mūsų šalies eksperimentinę muzikąm garso meną. Jo Lietuvoje kuriame vis daugiau, vis dėlto tai tebėra laikoma „marginaliniu“ menu. Ką manote apie iniciatyvą demarginalizuoti eksperimentinę muziką?

Manau, tokia iniciatyva – pagirtina. Svarbiausia – rašyti be pagražinimų, objektyviai.

Jūsų grupės stilių bandyta apibūdinti įvairiais terminais. Ką manote apie tai, kas apibendrintai vadinama eksperimentine muzika?

Eksperimentinė muzika stebina savo kraštutinumais ir juos kūrusiais bei kuriančiais žmonėmis. Būtų įdomu sukurti tokį savotišką noizo projektą.

Kas Jus įkvepia labiausiai?

Gamta ir kelionės.

Ačiū už interviu. Nustebinote prabilęs lietuviškai...

Ačiū už įdomius klausimus. Mano žodžius į lietuvių kalbą išversti padėjo vienas draugas. Tikiuosi, Jums patiko.

Apie grupę:

„Theodor Bastard“ susikūrė (tiksliau, tuomet atsirado grupės ištakos) 1995 m. Sankt Peterburge. Stiliai, kuriais bandoma apibūdinti grupės muziką, – noise, industrial (pirmieji albumai), world music, psichodelika, triphopas, neofolkas, darkwave, eksperimentinė muzika, ambient, gotikinis rokas, ethnic, tribal, indie, ethereal.

„Theodor Bastard“ (iš pradžių grupė vadinosi „Фёдор Сволочь“) albumai išleisti penkiose šalyse. Grupė yra surengusi daugiau kaip 400 koncertų Rusijoje ir įvairiose Europos šalyse, grojo dideliuose festivaliuose, kaip antai „Fusion“, WGT ir kt. Bendradarbiavo su „PigFace“, „Coil“, „Darkseed“, „Betray My Secrets“, „Fun-Da-Mental“, Jana Veva dainavo projekte „Shiva in Exile“.

Grupės albumuose dažniausiai skamba arba rusų, arba išgalvota kalba. „Theodor Bastard“ pasirodymai – tai kai kurių Polinezijos genčių apeigos, sumišusios su industrial estetika. Ypatingą dėmesį atkreipti reikėtų į grupės albumų viršelius ir vaizdo klipus, kurių estezė – išskirtinė.

Diskografija:

1996 - Восемь способов добиться леди [42:01]

1. Приближение

2. Вторжение

3. Преодоление

4. Поглощение

5. Кровообращение

6. Ожидание

7. Низвержение

8. Растворение

Debiutinis albumas, įrašytas 1995 m. vien Fiodoro Svoločiaus savo namų studijoje. Stilistika – noise, industrial.

1999 - Wave Save [42:08]

1. Дushan

2. Tvoй

3. Мixx

4. Dshahra

5. Otaro

6. Qog

7. Aslamm

8. Dfear

9. Ufos

10. Iedsac

Elektroninė psichodelika, dark ambient, dub. Įrašyta 1998 m.

2000 - Live in Heaven [1:08:28]

1. Pink Fluid

2. Selva

3. Red Body

4. Step By Step

5. Pig race

6. Lenta

7. Fokus-Pokus

8. Sample Rate

9. Stain

10. Dread Can't Dance

11. Output

Šiame albume užfiksuoti geriausi grupės pasirodymai 1999–2000 m. Naudojami įvairiausi instrumentai – nuo bongų, fleitos ir dambrelio (groja Antonas Urazovas) iki analoginių sintezatorių ir triukšmų generatorių

2000 - Agorafobia [59:30]

1. Line one

2. Сельва

3. Радио Бристоль

4. 236

5. Фокус-Покус

6. Шаг

7. Лента

8. Жизнь насекомых

9. Открытие

10. Теорема

11. Конец лета

Šiame albume eksperimentuojama su alfa ir beta bangomis, modeliuojamuoju programavimu, įrašinėjami žmogaus bioritmai, smegenų impulsų sinchronizacijos. Mašinų ritmas, ambient ir minimalizmas persipina su kerinčiu Janos Vevos šnibždėjimu.

2002 - BossaNova_Trip [45:24]

1. as_fee X

2. W.E. dma

3. Ter(DM) jzz

4. _094

5. [K]VA.drt

6. Bsnv_Trp

7. Se`~Ko/

8. Se`~Ko/2

9. h://ru.st/276

10. PU's_Tota (ver. 1.0)

11. ^sx

12. All_g [Br@]

13. sCR ipt - 65/2

14. Gy_h*

Fiodoro Svoločiaus muzikinė provokacija, išleista jo nuosavame label‘e „Species Of Fishes“. Patiks tiems, kas klauso produkciją, leidžiamą label‘ų „Mego“, „Mille Plateaux“, „Sonig“.

2004 - Pustota [52:25]

1. Pustota

2. Sadanah

3. Isolation

4. Alteya

5. Zima

6. Satori Aisha (Satori in Asia)

7. Dogma

8. Satellite

9. Sel'va

10. Pustota (version 2.0)

Šis albumas – „Theodor Bastard“ atskaitos taškas. „Pustota“ klausyti nelengva, eksperimentinė muzika pribloškia savo novatoriškumu. Eksperimentuojama ir su tekstais (jie skamba rusų, anglų, puštunų, urdu kalbomis, Janos Vevos „glosolalijomis“, tiksliau, jos iš įvairių skiemenų sukurta savita kalba, skambančia tartum mantros, kerai). Žymųjį dainos „Pustota“ klipą, tapusį „Theodor Bastard“ vizitine kortele, nupiešė dailininkas Kolas Belovas. Šiuo laikotarpiu „Theodor Bastard“ susidraugauja su „Coil“ muzikantais, ima bendradarbiauti ir su legendine Rusijos eksperimentinės muzikos grupe „Театр Яда“, kurios lyderis N. Jan (Janas Nikitinas) mirė 2012 m.

2006 - Суета [54:39]

1. Суета (Red Club, Saint-Petersburg 2005)

2. 1.000.000 (Kunigunda Fest, Vilnius 2005)

3. Alteya (Acud, Berlin 2004)

4. In Trance (La Zone, Leige 2004)

5. Under The Rain (16 Tonn, Moscow 2005)

6. Satellite (Pigface Cover) (Fusion Fest, Germany 2004)

7. Aliah (LesHalle, Brussels, 2003)

8. Weeper (KulturBunker, Cologne 2005)

9. AlBor (Soach, Dortmund 2005)

Šiame albume surinkti geriausi įrašai iš koncertų, vykusių įvairiose šalyse, taip pat – ir Vilniuje 2005 m. balandžio 30 d., kai pirmąsyk lankėsi Lietuvoje. 

2007 - Agoraphobia (perleistas DigiPack) [1:01:46]

1. Каникулы

2. Сельва

3. Радио Бристоль (Weeper)

4. 236

5. Фокус-покус

6. Шаг

7. Лента

8. Жизнь насекомых

9. Открытие

10. Теорема

11. Конец лета

Perleistame albumo „Agoraphobia“ variante kai kurios kompozicijos pakeistos, tapo ilgesnės. Šis leidimas skirtas ištikimiems grupės gerbėjams.

2008 - Мир (singlas) [35:38]

1. Будем жить (Album Version)

2. Будем жить (Acoustic Version)

3. Будем жить (Moon Far Away Version)

4. Белое (Album Version)

5. Белое (Live)

5. Мир (Album Version)

6. Мир (Video Version)

Iš pradžių šis singlas išleistas kortos formos USB atmintuke.

2008 - БЕЛОЕ: Ловля Злых Зверей [57:50]

1. Вода (От холода до тепла)

2. Очи (Ручеек)

3. Сон

4. Будем Жить

5. Вернись чистым

6. Ухожу (Как по волнам)

7. Снега

8. Мир

9. Ловля Злых Зверей

10. Белое

11. Темное Окно

Šis albumas skirtas vidiniam apsivalymui, kovai su savo demonais. Albumo kalba – išskirtinai rusų, jame gausu rusiškos etnikos, skamba kanklės (groja Marija Akimova), violončelė (Mila Fiodorova), gitara (Jevgenijus Fedotovas), arfa (Jelena Tišina), dainuoja legendinės Sankt Peterburgo eksperimentinės muzikos grupės „Оле Лукойе“ lyderis Borisas Bardašas.

2009 - БЕЛОЕ: Предчувствия и Cны [35:37]

1. От холода (Вода)

2. Aruah (Очи)

3. Мертвые рядом (Сон)

4. Земная доля (Будем Жить)

5. Полюби эту боль (Мир)

6. Предчувствия и Сны (ЛЗЗ)

7. Лилии (Белое)

8. Эпилог (lost song)

БЕЛОЕ: Предчувствия и Сны – alternatyvi ankstesnio albumo versija.

2009 - Будем жить (сингл) [37:47]

1.Будем жить (World Version)

2. Будем жить (Remix Version)

3. Будем жить (Acusic Version)

4. Будем жить (Alteranativ Album Version)

5. Будем жить (Electro Version)

6. Будем жить (Album Version)

7. Будем жить (MFA Version)

Grupės archyvuose susikaupė daugybė dainos „Будем жить“ („Gyvensime“) versijų ir remiksų, šiame albume pateikti įdomiausi jos variantai.

2010 - Tapachula (сингл) [12:45]

1. Tapachula

2. Иду Иду

Trečiasis „Theodor Bastard“ singlas. „Tapachula“ (Tapacholatl) nahuatlių (actekų) kalba reiškia „dažnai užtvindomą žemę“. Singlas pasirodė prieš naują albumą, kad įkvėptų grupės gerbėjus jo laukti. Tai – malonus siurprizas, „ačiū“ pasakymas gerbėjams.

2011 - Remixed [1:27:13]

1. БУДУ ЖИТЬ (Remix by Animals on Wheels)

2. ВЕРНИСЬ ЧИСТЫМ (Remix by Tracing Arcs)

3. OIKUMENA (State of Bengal remix)

4. SATORI AISHA (Remix by Stillife)

5. MIR (Remix by Scanner)

6. SADANAH (Remix by Altera Forma)

7. SELVA (Remix by Flint Glass)

8. TAPACHULA (Remix by Geomatic)

9. SADANAH (Remix by Fedayi Pacha)

10. TAPACHULA (Up, Bustle and Out remix by Ein)

11. УХОЖУ (Remix by Unfinite Scale)

12. БЕЛОЕ (Remix by ёлочные игрушки)

13. СНЕГА (Remix by Absent One)

14. ПУСТОТА (Remix by Neotropic)

Bonus. ПУСТОТА (Remix by ID MOLOTOV)

Bonus. ПУСТОТА (Remix by Барто)

Bonus. УХОЖУ (Remix by Magic Green Box)

„Theodor Bastard“ remiksų albumas seniai buvo grupės planuose. Albume padirbėjo anglų, olandų, prancūzų ir kiti muzikantai. Daug kam jų grupės kūryba tapo tikru atradimu. Tai – pirmas atvejis Rusijos muzikinėje industrijoje, kai grupės kūrybą remiksuoja net dešimt žinomų Vakarų muzikantų ir kompozitorių.

2012 - Oikoumene [1:04:16]

1. Takaya Mija

2. Farias

3. Gerda

4. Benga

5. Sagrabat (Diumgo) feat. Julien Jacob

6. Oikoumene

7. Tapachula

8. Antifada

9. Clean Kron

10. Sol De Morte

11. Anubis

12. Benga (Fun-Da-Mental version)

Šio albumo įrašuose dalyvavo kultiniai britai „Fun-Da-Mental“, zulusų choras „The Mighty Zulu Nation“, sarodu grojo atlikėjas iš Indijos Rampuras Rani, didžeridu – Dmitrijus Gorenka, violončele – Vladimiras Belovas, Pano fleita, okarina – Mitia Golcmanas (aka Zmitser von Holzman), dainavo unikalus afrikietis Julienas Jacobas. Grota ir dafu, doira, dumbeku, udo, kalimba, reko-reko, kašišiu, ašiko, talking drum, kongais, džambėjais. Jana Veva vienoje dainų sugrojo kiniška bavu fleita. Fiodoras ėmėsi perkusijos, gitaros, bosinės gitaros, paties susikonstruotų instrumentų iš kokoso riešutų, durų spyruoklių ir tuščių butelių. Albumas įrašinėtas keliose studijose Sankt Peterburge, Londone, Anglijos mieste Hadersfilde, Paryžiuje. CD dizainui panaudoti žinomo Rusijos dailininko Boriso Indrikovo darbai. Albumas įrašinėtas ištisus metus gyvai. Ambicingas projektas pasiteisino – tai vienas įdomiausių pasaulyje eksperimentinės muzikos albumų. „Oikoumene“ dainos kurtos pagal Janos Vevos dainas, kurias įkvėpė įvairių pasaulio genčių tikėjimai ir tradicijos. Į miesto džiungles atkeliavo muzika iš tikrųjų džiunglių, iš kur esame visi kilę, pasirodžius albumui kalbėjo Jana Veva.

2012 m. pasirodžiusiame ir 2014 m. perleistame (papildyta Fiodoro Svoločiaus pasaka) kol kas naujausiame albume „Music For The Empty Spaces“ grupė „Theodor Bastard“ atsiskleidė ir kaip puiki garso takelių filmams (ir tikriems, ir neegzistuojantiems) kūrėja. Šis albumas, įrašinėtas 2008–2012 m., skamba meditatyviai, pozityviai. Stilistika – tarp etnolektronikos, ambient, dub.

Toliau kuriamos naujos dainos, vaizdo klipai, koncertuojama... 

Grupės nariai:

Aleksandras Starostinas-Fiodor Svoloč (Fedor Svolotch) – gitara, vokalas, elektronika;

Jana Veva (Yana Veva) – vokalas;

Aleksejus Kurasovas-Kusas – perkusija;

Andy Vladych – būgnai, perkusija;

Aleksejus Kalinovskis (Alexey Kalinovskiy) – klavišiniai instrumentai.

Buvę nariai:

Maksas Kostiuninas – bosinė gitara;

Tarasas Frolovas-Monti – klavišiniai instrumentai, sample‘ai.

Nuorodos:

www.theodorbastard.ru

www.theodorbastard.com

www.facebook.com/TheodorBastard

http://vkontakte.ru/club121032

http://community.livejournal.com/theodorbastard

https://www.youtube.com/channel/UCYi2qHfKs1xkvO7KDWjCqhg

https://soundcloud.com/theodorbastardband/

http://theodorbastard.bandcamp.com/

https://lt.wikipedia.org/wiki/Theodor_Bastard

Jana Veva

Fiodor Svoloč

 

Komentarai