Pradžia / Radikaliai
 

Išskirtiniai interviu su legendiniais muzikantais. Nr. 14. Valdas Karklelis (video)

Legendinis muzikos, tekstų autorius ir atlikėjas, gimęs Vilniaus mieste kažkurių metų balandžio 11-ąją, gitara pradėjo groti būdamas 13 metų. Dainas jis kuria nuo 15, ir jos skamba iki šių dienų... Taip, tai Valdas Karklelis, dar žinomas kaip grupių „Rock Trio“ ir „Garai“ narys. Iš jo ir šaipomasi (visiškai be reikalo), jis ir garbinamas, - toks legendos likimas, tačiau mažai kas Lietuvoje nežino jo pavardės. V. Karklelis sutiko atsakyti į interviu klausimus, kad sudaužytų stereotipus apie save patį. Radikaliai.lt tikslas – parodyti atlikėją tokį, koks jis yra, atmetus visuomenės kuriamus stereotipus ir išankstines nuostatas.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Spalio 23 d., 12:42
Skaityta: 449 k.
Valdas Karklelis - KADA SUSTOJA LAIKAS - LIVE 2010 new year 888
Wildman-Капля (сказка о реальности) ru TV3 MTV kiss love NY
Valdas Karklelis - Tu zavinga (Ty prekrasna)
VALDAS KARKLELIS - Gražios lūpos,gražios akys (live)
VALDAS KARKLELIS - GEDIMINO PILIS (2014.05.25.)

Nuorodos:

www.valdaskarklelis.com

https://www.facebook.com/pages/Valdas-Karklelis/517511605020145?fref=ts

www.youtube.com/user/ValdasKarklelis

https://twitter.com/Wildman8888

Oficiali biografija pagal valdaskarklelis.com:

1984-1988 metai - su keliais draugais grojo ir dainavo grupėje „Rock Trio“. 1996 metais įrašytas pirmasis solinis albumas „Mintys ir jausmai“, į kurį iėjo 14 kūrinių. 1997 metais įrašytas antrasis solinis albumas „Sielos šauksmas“ - 12 kūrinių, kuris dėl finansinių sunkumų nebuvo išleistas. 1998 metais su Valdu Sarevičiumi įrašė kūrinį „Siaučia pūga“ ir dalyvavo „POP ART-98“ festivalyje (grupė „Garai“). Nuo 1999 metų toliau kuriama muzika ir tekstai, kurie buvo atliekami naktiniuose klubuose, grojant gitara ir su fonograma. 2000 metais - daug darbo studijoje, įrašomos naujos ir senos dainos, ruošiami 3-4 CD išleidimui. 2000 m. vasarį - pirmas koncertas Prancūzijoje, Pierre Benite mieste. 2005 m. liepą – kelionė į Rusiją, kur teko dainuoti viename iš Maskvos skandalingiausių klubų. Teko dalyvauti muzikinėje laidoje „Klubnyj patrul“, duoti interviu. Apie V. Karklelį pasirodė informacija žurnaluose „Art centr“ ir „Impresario“. 2005 11 26 Pasirodė naujas video klipas ir daina skirta Mamos 70-mečio jubiliejui paminėti, kuri nuskambejo per pageidavimų koncertą, per BTV. Netrukus daina buvo pasiūlyta Lietuvos radijui ir buvo sutikta groti radijo laidose. 2005 12 10 - pirmas interviu Arvydui Urbonavičiui, korespondentui is dienraščio „Panevėžio balsas“, kuris savo iniciatyva susirado V. Karklelį ir parašė straipsnį apie atlikėją.

Radikaliai.lt seniai norėjo pakalbinti V. Karklelį. Interviu darytas 2014 10 23.

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Viskas tobulėja, nors dažnai girdžiu iš žmonių, kad yra nusivylę kokio nors concerto įgarsinimu.

Kaip atėjote į Muziką?

Muzika visada buvo šalia, nes turėjau juostinį magnetofoną. Kurie buvo metai, nepamenu, bet mokyklos laikais. Buvau kokių 10 metų, kada jau klausiau Bitlus. Maždaug 13 metų susipažinau su gitara, taip ir iki šių dienų bendrauju. Ji ištikimesnė nei kai kurios merginos, kurioms buvo parašytos dainos.

Pirmosios Jūsų grupės?

Studentų laikai, grupė„Rock Trio“. Pagrindinis sąstatas - buvome trise, kelių metų bėgyje pora vaikinų bandė prisijungti, bet jie neprilipo prie grupės. Įrašus dar turiu juostose, bet dainų pavadinimų šiai dienai gerai nepamenu, reikia ieškoti sąrašų. Perspektyva buvo, bet gyvenimiška situacija padarė savo – teko eiti į tarnybą. Po visos egzotikos išlikau vienas, ištikimas muzikai ir kūrybai ir tęsiu tai iki dabar.

Periodiškai ieškojau muzikantų, su kuriais galėčiau sukurti grupę, net galvojau vien tik merginas suburti... Na, bet neatsirado tinkamų žmonių. Dauguma buvo panašūs individualūs muzikantai, kurie turėjo savo kelią ir kažkokį savo repertuarą ir sekė savo tikslo.

Dažnai didžiausia kūrybos stabdymo priežastis – finansavimas, nes reikia turėti pakankamai lėšų, kad būtų galima išgyventi kūrybos procese, kai viskas kuriama. Tai gali užimti pakankamai daug laiko ir dar daugiau, jei finansavimo nėra. Todėl daug grupių ir atlikėjų pasimeta, nes neatlaiko laiko poveikio arba neturi finansavimo, iškelti kūrybos į viešumą.

Naujausi Jūsų albumai?

„Mintys ir jausmai“ (1996), „Meilės spąstai“ (2006), „Gražios lūpos, gražios akys“ (2007), daina „Tu žavinga“ rinkinyje „Nauja daina. Pavasario etapas“ (2011). Pastaruosius albumus galima išgirsti svetainėje pakartot.lt: https://www.pakartot.lt/#/alias/valdas-karklelis.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

1998 metais „Pop Art“ festivalyje vienas dalyvavau ir antrą dainą pristačiau su draugu kaip grupė „Garai“.

Tačiau pamatęs situaciją ir kad nėra skaidrumo, dalyvauti tokiuose festivaliuose praėjo noras.

Ką kuriate dabar?

Groju ten, kur kviečia ir kur manęs laukia. Kuriu dainas ir jos visada gali būti perteiktos skirtingais stiliais.  

Kaip vadinate savo atliekamą stilių? 

Kadangi daug kas negirdėjo mano visos kūrybos, o iš trupinių ar gali susidaryti pilną įspūdį, kad sugebėtų tinkamai vertinti? Dainų yra ir tik gitaros pagrindu (jos taip ir gimsta), yra jazz rock, bliuzo, pop rock, regio, latina, pop, kantri stiliuose… kai kur jie pinasi ir t. t.

Kai kas pusiau juokais Jūsų muziką vadina „vestuviniu roku“, ar yra tekę girdėti tokį keistą pavadinimą?

Šis klausimas nekorektiškas ir nieko bendro su manimi neturi. Neteko, be to, banalu ir ne tuo adresu. Vestuviniai muzikantai dažniausiai neturi savo repertuaro ir groja „koverius“, o man tai skamba paprastai, kaip „vagys“(jei neturi autoriaus leidimo ir dirba atlikdami dainas už honorarą), kaip nevykusi kopija – antrarūšiai. Net ir dainininkai, kurie lenda į sceną su gerai žinomais kūriniais, bet ne savo dainomis man nublanksta, žemiau tų pačių vestuvinių muzikantų. Todėl aš dainuoju tik savo sukurtas dainas ir esu savo dainų kūrybos Autorius-Atlikėjas-Kompozitorius. Jei jose yra kažkokių kabliukų ar to, kas neįtinka kitiems, tai yra mano ir mano išskirtinumas. Tik aš galiu spręsti, tai gerai ar ne, o jūs turite teisę tai priimti ar nepastebėti.

Kas Jums daro didžiausią įtaką?

Supantis pasaulis.

Ką reiškia Jūsų el. pašto adrese ir tviterio paskyroje esantys trys bei keturi aštuonetai? Galbūt esate prietaringas, ar tai – tam tikra apsauga nuo negerų dalykų (trys šešetai mėgstami satanistų, trys septynetai – krikščionių rokerių, galbūt trys aštuonetai reiškia dar kažką)?

Aštuonetas yra begalybės atspidys, kas užsiima skaičių simbolika, žino.

Viskas gyvenime turi reikšmę ir laikui bėgant sukuria pasekmes, tad visi į kažką tiki. Geriau skirkim laiką muzikai ir kūrybai. Nenoriu gilintis į kitas temas.

Mėgstamiausi / labiausiai vertinami Lietuvos / užsienio muzikantai / grupės.

Aš visada galiu rasti tai, kas man patinka muzikoje ir nekreipiu dėmesio į visą kitą. Aš negaliu skirti tiek dėmesio ir energijos kitiems, aš tiesiog juos priimu ir žinau, kad jie ir jų kūryba yra. Aš visų pirma myliu tai, ką darau pats ir tam skiriu daugiau laiko ir energijos, nes tai mano gyvenimo dalis.

Aš apie 15 metų dirbau DJ. Kasnakt po 10 val. muzikos, tad dar reikėdavo sekti naujoves. Todėl viskas susidėjo į vieną branduolį ir tiesiog tapo muzika, kuri visada buvo šalia. 

Kas esate labiau, kokių nuotaikų inspiruotas – (kino, teatro) aktorius, muzikantas (galima sakyti, bardas?), „keistuolis“, ...?

Esu meno žmogus, o teko daug ką daryti… Pvz., sportuoti: lengvoji atletika, penkiakovė, futbolas, krepšinis, šachmatai, vėliau - kitos sporto šakos… Teko filmuotis filmuose, dirbti modeliu, vaikščioti podiumu, bet kūryba ir muzika buvo šalia… Dirbau DJ, garso operatoriumi-apšvietėju naktiniuose klubuose ilgą laiką… Periodiškai likusį laiką skirdavau muzikai ir kūrybai… Kiekvienas laikotarpis skirtingas, nes reikėjo ieškotis ir darbo, ir uždarbio, ir t. t. Galimybių buvo daug, bet nebuvo didelio pastovumo - Lietuvoje buvo maža rinka tam tikriems darbams. Kaskart kažko reikėjo ieškotis paraleliai vienam ar kitam užsiėmimui, o tai išmušdavo iš vėžių ir tikslo…negalėjau daugiau laiko skirti muzikai ir kūrybai.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a. a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Kiekvienam atvejui gali būti pritaikytas skirtingas apibrėžimas ar formulė galimybių. Turi būti atspirties taškas ir pateikta pakankamai informacijos apie menininko pusę. Pvz., mano daina „Gedimino pilis“ parašyta daugiau nei prieš 20 metų. (Kad jos negirdėjote per  visus šiuos metus, ne mano kaltė.). Įrašyta 1993 m., išleista albume, MC pavidale. Tekstas ir muzika mano, atlikimas mano. Aš pats sukūriau klipą - jo scenarijų, jį nufilmavau, pats jį sumontavau, pats sukūriau personažo kostiumą (pasiuvo siuvėja), mano perteiktos mintys ir įdėjos. Dabar patys atsakykite į šį užduotą klausimą.

Dar viena informacija: esu parašęs dar per 200 dainų tekstų, kurių niekas negirdėjo ir neskaitė. Jei juos nori žmonės anksčiau išgirsti, turi pradėti vertinti, gerbti ir palaikyti žmones, kurie užsiima kūryba.

Vieni sako – darbas žmogų puošia, kiti, kad darbas iš beždžionės žmogų padarė, bet pagrindas tai, kad žmogus atlikdamas bet ką, turi jausti malonumą ir mėgautis tuo ką daro - teikdamas kitiems laimės emocijų sūkurį. Va tai, kas teikia malonumą ir yra surišta su kūryba, man yra priimtina. Gyvenime viskam tiesiog nėra laiko, nes laukia dar savo planai ir nebaigti darbai, o jie kaupiasi pastoviai, kūrybos pavidale.

Visa kita, ko nepaklausiau - tarkime, kažkokie linksmi / liūdni / įdomūs nutikimai, susiję su muzikavimu ir pan.

Klausimų daug, bet į dauguma negali būti atsakyti vienareikšmiškai, nes priklauso nuo to, su kuo bus lyginama? Kas bus tas nematomas pašnekovas-skaitytojas?

Pvz., du jaunuoliai, kurie augo tuo pačiu laikmečiu. Vieno mama - dėstytoja universitete, tėvas -buhalteris statybos įmonėje. Jaunuolio apsuptyje buvo gitaros, mados – hipiai ir pankai, muzika rockas. Kito jaunuolio tėvai: mama - gydytoja, tėvas – docentas ar koks mokslų kandidatas. Šio jaunuolio šeimoje skambėjo Bachas, Beethovenas, jazz, Rock’n’Roll’o garsai. Namuose buvo prabangus fortepijonas. Dabar po tam tikro laiko tarpo bandome užduoti panašius klausimus abiems jaunuoliams, kurie jau užaugo lyg ir toje pačioje laikmečio sistemoje. Manau, suprantama, kad atsakymai bus visai skirtingi.

O dabar kita versija: paimam šių laikų jaunuolį, ir vieną iš tų dviejų. Štai ir galima cirko parodija. Tie, kas užaugo klausydami repo ar hiphopo, ar ras galimybę suprasti vieni kitus? O mūsų šalis yra panašioje situacijoje. Žmonių nedaug, o cirkas didelis, nes nėra vienodo pagrindo ir supratimo apie daugelį meno sričių žmonių pasamonėje ir mintyse. Daug bukinančios reklamos. Be to, nereikia pamiršti, kad yra dar asmeninis gyvenimas ir kitos smulkmenos.

Dabar visko daug, anksčiau vyko saliutai ant Taurakalnio. Atvažiuodavo mašina, pilna petardų ir šaudydavo. Buvo linksma ir malonu, o jei rasdavai nukritusi nesudegusį saliuto branduolį - laimės pilnos kelnės. Vėliau saliutus pradėjo šaudyti su muzika, atsirado ir lazerių šou. Po kurio laiko muzikantai scenoje pradėjo naudoti visokią pirotechniką… kas vyksta ir dabar. Tik tai nėra pigus malonumas. Taip visko padaugėjo, apsijungė galimybių variantai atsiradus internetui ir kompiuteriams. Atsirado daugiau įvairių perteikimo galimybių. Manau, tai gerai, kas skatina žmonių saviraišką.

Temų ir pasakojimų daug, nesinori dabar viską aprėpti. Galima palaipsniui visumą dėlioti ir pateikti kažkokias istorijas skaitytojams. Dabar ruošiu kelis naujus klipus, manau, greitai neužilgo jie pasirodys.

Savaitgalį iš vienos laidos ims intervių, tad vėl bus kažkokia istorija žiūrovams.

Taip pat buvo pasiūlymas iš Kinostudijos, filmuotis filme.

Tad dabar visko pakankamai daug.

Be to, paruoštas išleidimui albumas rusų kalba, tik kol kas nežinau, kokiame pavidale jis pasieks klausytojus – ar skaitmeniniame, ar CD. Viskam reikia lėšų.

Komentarai