Pradžia / Radikaliai
 

2 recenzijos. Knyga „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“: vienų – demonizuojama, kitų – įvertinta (video)

Šios dvi Mindaugo Peleckio knygos „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“ (2011) recenzijos – unikalios. Jas rašė tas pats žmogus 2011 m., pasirodžius knygai, ir 2014 m. rugsėjo 27 d., pabaigęs skaityti beveik 700 puslapių knygą.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Rugsėjo 27 d., 20:07
Skaityta: 326 k.
KobraTV - Reportažas „Lietuviško roko legendos 3"

Knyga „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“ per trejus metus spėjo tapti ir 1) susidomėjimo (anšlago sulaukęs pristatymas Vilniaus knygų mugėje, interviu įvairiems portalams, televizijai, radijui, muzikantų, muzikos gerbėjų komplimentai), ir 2) pasipelnymo (leidykla, išleidusi knygą, pažeidinėdama sutartį, nemoka už ją sutartų pinigų, į laiškus neatsakinėja; vienos grupės narys „išsimušė“ sau keliasdešimt tūkstančių litų ir viešą leidyklos atsiprašymą, nes knygos redaktorė neteisingai „nutaisė“ jo vardą), ir 3) pavydo (dangus.net forume, kuriam vadovauja Ugnius Liogė, sukurtas net specialus skyrelis, kuriame knygos autorius neva įžeidžiamai vadinamas „enciklopedininku“ ir pan.).

Kritikos irgi buvo sulaukta, dalis jos – pelnyta (deja, iš nežinojimo: daugelis nežino, kad knygos rankraštis buvo gerokai didesnis, planuota leisti dvi ar net tris dalis, tačiau teko skubiai trumpinti knygą, kuri ir taip tapo didžiule), nes ne visos Lietuvos grupės aprašytos, paminėtos. Kai kurios dėl to kaltos pačios: tiesiog neatsiliepė į pakartotinai siųstus laiškus. Apie kitas nepavyko rasti informacijos. Knyga rašyta keliolika valandų per parą, ištisomis naktimis, per dieną internetu (taip pat ir akis į akį, telefonu) bendraujant su dešimtimis muzikantų. Daugelis turbūt nesupranta, kad knygą rašė, sudarinėjo, nuotraukas, įrašus rinko vienas žmogus. Todėl esu labai dėkingas tiems, kas pagelbėjo informacija, papasakojo apie save, Lietuvos roko istoriją, ištakas. Sulaukiau pasaulinio garso muzikanto Stefano Joelio Weisserio (Z‘EV) specialiai knygai parašyto didžiulio įvado, solidžius interviu davė tokie garbingi žmonės kaip Šarūnas Nakas, Vaclovas Augustinas, Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir daugybė kitų...

Nepelnyta kritika dažniausiai būdavo dvejopa: 1) „kodėl nepaminėjai mūsų“ (atsakymą rasite ankstesnėje pastraipoje); 2) „labai, labai daug klaidų“. Kai imdavau aiškintis, kokios jos, paaiškėdavo, kad viena kokia raidė „nubyrėjo“, vienas koks albumas nepaminėtas. Turbūt nereikia susipažinusiems su knygų leidyba aiškinti, kad tai – nekokybiškas redaktorės darbas. O jei pats kažką praleidau - atsiprašau, kas nedirba, tas neklysta.

Asmeniškai jaučiuosi padaręs nemenką darbą, kurį, jei būtų galimybė, patobulinčiau, be to, yra paruoštas ir tęsinys, kuris (siurprizas, kada) sulauks savo skaitytojo.

Tiek tų pasiteisinimų, grįžkime prie dviejų kardinaliai skirtingų recenzijų, kurias parašė vienas ir tas pats žmogus, puikiai nusimanantis muzikoje. Povilas Jarmala (hardrokas.net) pasirodžius knygai apie ją rašė gana piktokai (http://www.hardrokas.net/index.php?file=news&type=naujienu_perziura_placiau&id=2867): „Daug metų skundėmės, kad nebėra knygų apie lietuviško roko muziką. Pernai pasirodė Emilijos Visockaitės knyga „Ko tu stovi?“, pasakojanti apie Lietuvos Sąjūdžio idėjomis paremtus „Roko maršo“ festivalius, sovietmečiu grojusias grupes bei šiandieninę sceną, o nepraėjus nė metams turime naują solidų leidinį – festivalyje „Roko naktys/Galapagai“ buvo pristatyta rašytojo ir žurnalisto Mindaugo Peleckio knyga „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“. Daugiau nei 600 puslapių turinčiame leidinyje sutalpintos enciklopedinės žinios apie daugumą Lietuvos roko atlikėjų, pradedant bigbyto era, baigiant šia diena. Faktai paįvairinami interviu su muzikantais, straipsniais apie tam tikrą laikotarpį bei gausiomis nuotraukomis. Besigilinant į tam tikrų kolektyvų biografijas, pasąmonėje iškyla girdėtų sakinių – gal wikipedijoje, gal oficialiose grupių svetainėse. Malonu, kad autoriai nurodo, jog ieškodami informacijos buvo užsukę ir į hardrokas.net svetainę. Visgi net aprašant tokius gerai žinomus kolektyvus, kaip „Thundertale“, pasitaikė netikslumų (diskografijoje praleistas trečiasis studijinis albumas „Warriors of Thunder“ bei gerokai pavėlinta DVD disko „Perkūno sakmės“ išleidimo data). Be to, jei rašoma apie grupes „Siela“, „Lemon Joy“, galima numanyti, kad šioje kompanijoje turėtų būti ir dar vienas labai įdomus Lietuvos scenos kolektyvas – „Mano Juodoji Sesuo“. Tačiau autorius jau užsiminė, kad sulauksime ir antrosios knygos dalies. Tad tik laikas parodys ką joje rasime tąkart. Tad knyga „Lietuvos rokas: Ištakos ir raida“ pateikia praktiškai visą lietuviškosios roko scenos informaciją vienoje vietoje, kurią malonu skaityti tiek ilgamečiam tokios muzikos gerbėjui, tiek jaunuoliui, norinčiam susipažinti su Lietuvos roko istorija.“

2014 09 27 P. Jarmala pradžiugino žinia, kad pagaliau baigė skaityti knygą (jis pats sudarė puikią knygą, apie kurią plačiau skaitykite čia – http://radikaliai.lt/radikaliai/1930-recenzija-sunkus-metai-2013-lietuvos-sunkiosios-muzikos-scenos-ivykiu-apzvalga-nepaprastai-geniali-knyga-kelianti-daug-minciu): „Sveiki. Šiandien perskaičiau jau knygą :) Kai tik ją nusipirkau, vos tik išleista buvo, tada dar bandžiau vaizduot piktą kritiką ir anuomet buvau trumpai apie knygą parašęs hardrock.lt puslapyje :D http://www.hardrokas.net/index.php?file=news&type=naujienu_perziura_placiau&id=2867. Na, dabar dėl "Mano juodoji sesuo" bei kai kurių kitų anuomet "Dangaus" globojamų kolektyvų jau lyg ir viskas man tapo aišku. O jau perskaičius visą knygą, pirmos į galvą šaunančios mintys - labai išsamu. Patys įdomiausi skyriai - apie Atgimimo laikų grupes, pankus ir metalistus susiskaitė labai greit. Bigbyto eroje jau irgi šiek tiek apsišvietęs esu, bet man dar ten viskas painiojasi, tai šie skyriai buvo skaitomi kur kas lėčiau ir atidžiau :) Patiko tai, kad viskas išdėstoma plačiau, kas galbūt net neįeitų į terminą "Lietuvos rokas". Smulkių klaidelių pasitaikė, bet viskas tai tikrai nublanksta prieš pačią knygos apimtį. Kaip aš sakau, titaniškas darbas. Gal net kai kur persistengta – net išvardinta mano gimtųjų Veisiejų moksleivių grupės "Vexdent" sudėtis, kuri nelabai kažką pasiekė, išskyrus pasirodymus keliuose koncertuose ir abejoju, ar kas nors iš jų ateitį susies su muzika. Kai kas parašys geresnę knygą apie Lietuvos roką, būtinai pasakysiu. Bet abejoju, ar tai greit bus :).“

Ačiū, Povilai, už atvirumą.

Mainais į jį tokiems atidiems ir protingiems skaitytojams, kuriems REIKIA tokių knygų kaip „Lietuvos rokas: ištakos ir raida“, asmeniškai pažadu, kiek leis galimybės, dėti visas pastangas išleisti jos tęsinį, kuris bus daug kokybiškesnis!

Komentarai