Pradžia / Radikaliai
 

Tarptautinis meno festivalis ANIMA MUNDI 2014

Vilniuje Užupio galerijoje KALNAS baigėsi tarptautinis meno festivalis ANIMA MUNDI, kurį organizavo VšĮ Holistinis judėjimo teatras "S" ir partneriai -VšĮ "Užupio meno inkubatorius" (UMI).Tai didelis ir unikalus keliaujantis projektas menininkams iš viso pasaulio, startavęs tarptautinės menininkų grupės pastangų dėka 2013 m. Pakruojo dvare.

Radikaliai.lt
2014 m. Liepos 13 d., 11:54
Skaityta: 211 k.
Tarptautinis meno festivalis ANIMA MUNDI 2014

2014 m. festivalyje dalyvavo: tapytojai, grafikai, skulptoriai, fotografai, skaitmeninės dailės atstovai iš 13 pasaulio šalių Indonezijos, Japonijos, Irano, Gruzijos, Nigerijos, Rusijos, Danijos, Prancūzijos, Kipro, Turkijos, Švedijos, Latvijos ir Lietuvos.

Menininkai į festivalio programą buvo atrinkti tarptautinės žiuri, kurią sudarė žinomas Tokijo menininkas Isao Tomoda, Nigerijos menotyrininkas, archeologas Dr.O.Pogoson, menininkė E.Shokr Pour iš Irano bei Lietuvai atstovavo Vilniaus menininkas P.Kostinas.

Festivalio žiuri paskelbė konkurso nugalėtojus. Trečioji vieta atiteko Indonezijos menininkui Rudy Murdock už tapybos darbus, antroji vieta teko fotomenininkui Sauliui Jankauskui. Metų menininkės titulą pelnė Prancūzijos/Danijos menininkė Soli Madsen.

Festivalio atidaryme dalyvavo Japonijos ambasadorė ponia Kazuko Shiraishi, Turkijos konsulo pavaduotoja ponia Zaynep Savas Suca bei meno kritikė iš Gruzijos Aleksandra Matsatso Gabunia.

“Šiuolaikinis menas įrodo, kad dabarties era yra labai svarbi. O menas yra vienas geriausių žmonijos sukurtų produktų. Aš tikiuosi, kad nuo dabar  pasaulio dailininkus, pasklidusius po visą pasaulį, ims vienyti ANIMA MUNDI“,- sako Isao Tomoda.

“Menas labai dažnai atlieka tai, ko negali padaryti žodžiai,- sako menininkė E.Shokr Pour.- Jis parodo mums, kas mes esame ir kaip mes matome pasaulį. Labai vertinu profesionalų suteikta man  galimybę, priėmiau ją kaip iššukį, tapti žiuri komisijos nare.”

„Menininkas turi turėti savo prioritetus,- sako menininkas Piotras Kostinas,- pagrindinis dalykas yra tai, ką nori palikti pasauliui. Žinome tokį menininką kaip Van Gogas ir daug tokių kaip jis, kurie iš meno negavo jokių pinigų, o paliko šedevrus. Vartotojiška visuomenė čia neturi jokios įtakos menininkui, jei jis yra dvasingas ir tikras. Žinoma, egzistuoja ir ta masinė kultūra, nors tai gana grubus ir netikslus pavadinimas. Nenoriu labai gilintis į tai, bet žmonės iš prigimties yra labai skirtingi. Vis dėlto yra dvasiniai aristokratai (pabrėžiu dvasiniai - ne pagal herbus ir geneologinius medžius), tai žmonės, kurie nori aukšto meno, jie į kitokį nežiūri. Ir yra dailininkai, kurie dirba tokiai auditorijai.“

Dr.O.Pogoson: “Aš turiu pasakyti, kad šių metų ANIMA MUNDI konkursas buvo surengtas labai gerai visais atžvilgiais. Aš ypatingai vertinu Zitos Vilutytės pastangas; jūs esate ypatinga, tęskite tai. Ačiū jums už kantrybę.“

Festivalio programoje vyko parodos, mokymai ir tarptautinė konferencija. Kūrybines dirbtuves pristatė menininkai Elmira Shokr Pour (Iranas) ir Isao Tomoda (Japonija), Kent Wehlbeck (Švedija),  Aleko Lomadze (Gruzija), Vakhtang Janiashvili (Gruzija), Stan Litz (JAV), Soli Madsen (Danija). Skambėjo įvairių šalių muzikos motyvai, savo dainomis dalinosi Clotilde Solange ir Martin Wall duetas (Prancūzija/Lietuva).

Buvo pristatytos originalios paskaitos: “Menininko portretas ir menas pasaulinės literatūros kontekste (interpretacijos transformacija)”, lektorė iš Nižnij Novgorodo universiteto A.Talanova, “Universali meno kalba. Menas jungiantis įvairias kultūras vardan taikos”-  menininkas ir teisininkas Stan Litz (JAV)“, Artimųjų rytų efektas. Meno psichologija kuriant gyvenimo pusiausvyrą”- menininkė ir rašytoja E.Shokr Pour (Iranas), “Afrikos menas ir dvasingumas” –Ibadano universiteto profesorius E.Oyekola (Nigerija),“Kultūriškai modifikuotos smegenys daugiakultūriniame pasaulyje” menininkė, neropsichoedukatorė Z.Vilutytė.

Menininkas iš JAV Stan Litz: „Man didelė garbė  atstovauti JAV šiame tarptautiniame meno festivalyje " Anima Mundi“ Lietuvoje. Lietuva turi ilgą ir šlovingą istoriją įrodančią šių dalykų svarbą kovoje dėl žodžio ir minčių bei religijos laisvės. Prieš šimtmečius Lietuva buvo žinoma kaip didžiausia valstybė Europoje ir buvo svarbi šalis. Aš žinau, kokia kaina šios šalies žmonės pasiekė laisvę.

Meno festivalis suburia menininkus iš daugelio pasaulio šalių, kultūrų ir civilizacijų, skatina kelti idėjas ir kovoti už žodžio laisvę, kalbėti apie karų, smurto, nesutarimų ir ginčų drąskomo pasaulio problemas. Mes pakviesti čia kalbėti apie tai ir siekti ieškoti išeities, per meną išreikšti idėjas kūryboje pakylėti pasaulį, kad jis taptų geresne vieta tarpti laisvei ir taikai.“

Organizacinė grupė IAF ANIMA MUNDI

Komentarai
  • As
    2014 m. Liepos 14 d., 10:17
    Mundziai Jus mundziai. Parodas organizuojate, svecius kvieciate. O kokiu keliuku prie Inkubatoriaus svecius vedate? Kojas koks svecias issisukins. Kelia susitvarkykite, aplinka pasipuoskite. Juk ir teatras prasideda nuo rubines.